Meldcode seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag

Waarom en voor wie is dit protocol?

Het meldprotocol is er voor leden, vrijwilligers/begeleiders, trainers/coaches en anderen binnen Gesposs.

Het biedt bescherming aan de melder, degene die volgens het protocol handelen, het (vermoedelijke) slachtoffer en de beschuldigde. Het is belangrijk om volgens dit protocol te handelen.

Wie kan een melding doen of klacht indienen?

Iedereen kan een melding doen of een klacht indienen over ongewenst gedrag. De melding of de klacht wordt serieus genomen en op een integere en eerlijke manier behandeld. Neem voor het indienen van een klacht eerst contact op met de vertrouwenspersonen. Zij bieden steun en helpen je in het zetten van eventuele vervolgstappen. De contactgegevens van de contactpersonen staan onderaan deze pagina.

Melding of klacht?

Zie je dat de gedragscode wordt geschonden? Dan kan je een melding doen of een klacht indienen bij de voorzitter van Gesposs (voorzitter@gesposs.com). Schakel in alle gevallen eerst een vertrouwenspersoon en/of de coördinator in. Zij bieden steun en helpen je bij het zetten van eventuele vervolgstappen. (De contactgegevens van de vertrouwenspersonen staan onderaan deze pagina.)

Een melding doe je om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen om het probleem aan te pakken.

Een klacht is de formele route om ontevredenheid of bezorgdheid over specifiek gedrag of een specifieke uiting aan te kaarten. Wanneer je een klacht in dient, na contact met de vertrouwenspersoon, dan volgt er een formele procedure, geleidt door de voorzitter van Gesposs, om het probleem te onderzoeken en advies uit te laten brengen hoe het probleem opgelost kan worden. Indien je een klacht hebt ingediend krijg je altijd een terugkoppeling van de voorzitter.

Melding

Bij overtreding van de omgangsregels binnen een team of sporttak wordt eerst geprobeerd om het probleem intern op te lossen. Wil je ondersteuning hierbij kan je raad inwinnen bij de vertrouwenspersonen van Gesposs.

Iedereen binnen de vereniging heeft een signaleringstaak om (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag op te merken. Wanneer dit een milde vorm betreft dan wordt van je verwacht om de betrokken persoon of personen hierop aan te spreken. Bij ernstige vormen van overtreding van de omgangsregels kan je hulp inschakelen van een vertrouwenspersoon of direct naar de coördinator van de sporttak of het bestuur van Gesposs gaan.

Bij overtreding van de omgangsregels binnen het bestuur wordt eerst geprobeerd het binnen het bestuur op te lossen. Wanneer een melder zelf geen onderdeel van het bestuur is dan kan de melder een vertrouwenspersoon van Gesposs inschakelen.

Stafbare feiten

Bij het ontdekken van stafbare feiten volgens het Nederlands recht wordt altijd de politie ingeschakeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen minderjarigen of verstandelijk/lichamelijk beperkten.

Getuige

Ben je getuige van een strafbaar feit dan is het belangrijk om het volgende op te volgen. Uiteraard begrijpen wij dat het kan dat je niet alle regels hebt lezen of hebt onthouden voor je in een dergelijke situatie terecht komt. Het is dan ook niet aan jou te wijten wanneer het anders loopt. Mocht je achteraf last hebben van hoe het is gelopen dan kan je contact opnemen met de vertrouwenspersoon van Gesposs.

Wat kan je doen:

  • Zorg voor veiligheid voor het slachtoffer.
  • Is de situatie bedreigend? Bel direct 112 en vraag om politie bijstand.
  • Betrap je iemand op heterdaad?
    – Laat het slachtoffer niet alleen
    – Meld het direct bij de coördinator/bestuurslid
    – Zijn zij niet in de buurt? bel dan 112.
  • Laat de plek zoveel onaangeroerd als mogelijk voor eventueel sporenonderzoek.
  • Wanneer de politie er is volg hun instructies op.
  • Doe een melding bij het bestuur en/of vertrouwenspersoon van Gesposs.
  • Wees zo discreet mogelijk.

Wat kan je beter niet doen:

  • Probeer het probleem niet alleen op te lossen.
  • Veel vragen stellen aan het slachtoffer, dit kan het juridische proces in de weg staan.
  • Het is niet jouw verantwoordelijkheid om de waarheid te achterhalen.
  • Neem niet zelf contact op met de (vermoedelijke) dader.

Vertrouwenspersonen

Bij Gesposs zijn er twee vertrouwenspersonen: Willy Geurts en Thea Nelissen.
Zij zijn te bereiken via vertrouwenspersoon@gesposs.com. (Alleen de vertrouwenspersonen van Gesposs hebben toegang tot deze mailbox.)