Waterbasketbal

Waterbasketbal is een teamsport in het water voor mensen met een beperking. Het spel is een combinatie van waterpolo, basketbal en korfbal, maar heeft hierbij een geheel eigen karakter. Het doel is simpel: scoren bij de tegenstander. Het spel is in 1982 ontwikkeld in het Drentse Roden en is dus een sportproduct van eigen bodem. In het spel worden twee drijvende waterbaskets bevestigd aan de bodem in een veld van 15 bij 10 meter. De waterbaskets bestaan uit een drijver, waarop vier staanders bevestigd zijn. De staanders dragen een ring met een net, wat als scoringsvlak telt. In één spel spelen twee teams tegen elkaar, elk team bestaande uit vijf spelers. Een van de bepalende regels binnen het waterbaskebal is het niet mogen zwemmen met de bal. Hierdoor moeten teams goed kunnen samenwerken om hun gezamenlijke strategieën te kunnen uitvoeren.

Iedereen met/of zonder beperking die kan zwemmen, kan deelnemen aan deze sport. Mannen en vrouwen kunnen deelnemen in een gemengd team. Er wordt geen onderscheid gemaakt in beperkingen en geslacht. Deze teamsport is geschikt voor iedereen die ouder is dan 13 jaar.

Het waterbasketbalteam van Gesposs bestaat uit een twintigtal leden van vrijwel elke leeftijdscategorie. Vanwege zijn grootte is het team opgesplitst in twee ploegen, waarmee ieder jaar wordt meegedaan aan de regionale toernooien. De nummers één en twee van deze toernooien stromen door naar het NK Waterbasketbal, welke één keer in het jaar worden gehouden. Gesposs heeft al meerdere achtereenvolgende jaren een plek bemachtigd op het NK Waterbasketbal en eenmaal de winst weten te behalen.

Voor wie? 
Iedereen met een (lichamelijke) beperking ouder dan 13 jaar

Wanneer? 
Dinsdagavond van 19:30 – 20:30 uur 

Waar? 
Golfbad Oss
Euterpelaan 1
5344 CA Oss

Kosten? 
€110 euro per jaar exclusief Bondskosten