Spelregelboekje Gessbal
Gessbal is ontstaan om een nieuwe sport te introduceren en voetbal nog toegankelijker te maken voor een groter publiek. Zo wil Gesposs het gat dichten tussen het gewone voetbal en het G-voetbal met Gessbal. Gesposs heeft met een groep mensen de regels getest en aangepast om het zo vriendelijk en zo minimaal mogelijk fysiek te maken. We hopen dat de regels zo duidelijk mogelijk zijn naar het lezen van dit boekje. We zullen als bestuur blijven evalueren of bepaalde regels in de toekomst nog aangepast moeten of kunnen worden. Ook hebben we geprobeerd om zo min mogelijk regels te maken om het makkelijk te houden voor de spelers maar ook voor de scheidsrechters. Hou er ten allen tijden rekening mee dat de scheidsrechter ook een vrijwilliger is en dit voor jou en zijn plezier doet!!!
Voor nu wensen wij u als Gesposs bestuur veel lees plezier maar bovenal heel veel plezier in het spelletje Gessbal.
- Er word gespeeld met teams van 3 (veld)spelers (exclusief wisselspelers).
- Bij Gessbal kennen we geen buitenspel.
- Fysiek contact is beperkt.
- We spelen op een kleiner veld dan bij het zaalvoetbal.
- Gessbal word gespeeld met per helft 5 minuten speeltijd.
- Blessuretijd doen we niet aan bij Gessbal.
- Hard schieten is uit den bozen.
- De bal mag niet boven het middel van een speler uit komen.
- Bij Gessbal is er geen keeper.
- Gessbal word gespeeld met kleine goaltjes.
- Scoren kan alleen vanuit een bepaald vak op het veld.
- Onbeperkt wisselen (max 1 speler per wissel)

Het speelveld voor Gessbal. De pionnen geven de buitenlijnen aan.
1: Gessbal word gespeeld met 3 tegen 3,
Een team kan uit meerdere spelers bestaan, maar dit zijn dan de wissels die gebruikt mogen worden tijdens een wedstrijd. Gessbal word gespeeld zonder keeper. Maar het team mag zelf een opstelling bepalen.
Er mag doorlopend gewisseld worden tijdens stille momenten van het spel. Wat wil dat zeggen:
- Bij een corner
- Bij een aftrap
- Bij een vrije trap.
- Bij een intrap.
De wissel speler mag pas het veld betreden zodra de andere speler van het veld is. De wissel loopt wel altijd langs de scheidsrechter zodat deze weet en ziet dat er gewisseld is.
Een Gessbal wedstrijd word gespeeld in 2 helften van 5 minuten per helft.
Er is geen blessuretijd ook staat de tijd niet stil tijdens stille spelmomenten. Wel houd de scheidsrechter in de gaten dat er geen tijd getrokken word. Merkt de scheidsrechter dit op, dan kan hij aan de desbetreffende speler een gele kaart uitdelen wegens tijd rekken. Dus houd een max aan van 5 seconden voor het hervatten van een stil spelmoment om een gele kaart te voorkomen.
2: Fysieke elementen,
De fysieke elementen van het voetbal hebben we in Gessbal tot een minimum beperkt. Wat wil dat zeggen in spelvorm:
- Er mogen geen slidings plaats vinden.
- Schouderduw is uitgesloten. Uiteraard mag schouder tegen schouder wel in een duel.
- De bal mag nooit boven de middel van een speler komen. Elke bal hoger dan het middel zal resulteren in een gele kaart en dus een tijdstraf. (zie kopje straffen en kaarten)
- Bij stille spelmomenten houden we een minimale afstand van 1 meter aan om het andere team ook de ruimte te geven om de bal binnen de 5 seconden weer in het veld te brengen. Daarna mag er weer geduelleerd worden om de bal.

- Bij een corner en een speler staat in het 2 meter gebied(waar je mag scoren) dan hoeft deze afstand niet aangehouden te worden.
Het is aan de scheidsrechter om dit te interpreteren of deze regels worden overtreden. En ook de scheidsrechter zal in acht nemen wat de straf zal moeten zijn. Uiteraard blijft er een vorm van interpretatie over. Respecteer altijd de beslissing van de scheidsrechter!!
3: Straffen en kaarten,
Uiteraard om alles in goede banen te leiden bij het Gessbal moeten er regels zijn en ook dus als deze overtreden worden bepaalde straffen. De volgende straffen en kaarten zullen er uitgedeeld worden bij het overtreden van bepaalde regels. Houd nogmaals in acht dat alles in een split second beslist moet worden en er dus ook een kans is dat het een keer minder goed beoordeelt word. Accepteer de straf dan gewoon en blijf genieten. Het is voor iedereen hobby en beleef het dus ook zo.
Gele kaarten worden uitgedeeld bij de volgende overtredingen,
- Het onderuit schoffelen van een tegenstander.
- Bij een sliding
- Bij een schouderduw
- Bij tijdrekken van stille spel momenten. (max 5 seconden)
- Bij onnodig hard schieten.
- Bij spelbederf, dit is aan de scheidsrechter om te interpreteren.
- Bij een handsbal.
Elke gele kaart staat voor een tijdstraf van 1 minuut, en moet meteen uitgevoerd worden. Dus denk goed na wat je doet want je benadeelt je team voor een minuut. Ze spelen dan maar met 2 teamgenoten. Er mag dus dan ook geen wisselspeler het veld betreden voor de bestrafte speler. Uiteraard mogen de 2 andere spelers wel gewisseld worden.
Rode kaart word uitgedeeld bij de volgende overtredingen.
- Bij een 2e gele kaart.
- Bij zeer onsportief gedrag ( interpretatie voor de scheidsrechter)
- Bij grof uiten bij de scheidsrechter naar een beslissing.
De rode kaart staat altijd voor uitsluiting van de gehele wedstrijd. Dus je mag niet meer meedoen in de gehele wedstrijd. Bij te grof spel zal er ook na de wedstrijd een gesprek volgen met de scheidsrechter en de coördinator om te voorkomen dat het vaker gebeurd. Gessbal is bedoeld voor mensen met een beperking, dus speel daar ook naar. Mocht het gedrag vaker voorkomen dat je een rode kaart krijgt mag de coördinator je tijdelijk uitsluiten van het spelen en trainen bij het Gessbal. Dit om te voorkomen dat de sfeer slechter word of iemand zwaar geblesseerd raakt.

4: Stille spelmomenten,
Ook het Gessbal kent natuurlijk een paar stille (dode) spelmomenten, Het spel kan op verschillende manieren hervat worden:
- Aftrap- Altijd vanuit het midden van het veld. Elk team mag per wedstrijd een x aftrappen ( zie foto hieronder)

- Aftrap naar een doelpunt- Altijd vanuit het midden van het veld door het team wat het doelpunt tegen kreeg. ( Zie foto hierboven)
- Bal achter door tegenstander- Bal uitnemen op de scheidslijn van de blauwe en gele lijn. Aan de kant waar de bal uit gaat aan die kant neem je dan ook de bal uit.

Bal achter door eigen teamgenoot- hoekschop voor de tegenstander deze neem je in de hoek waar de bal uit gaat.

Bal over de zijkant- de scheidsrechter geeft aan welk team de bal mag intrappen ( door het noemen van de kleur hesjes die dat team aanheeft)

- Naar een overtreding- Op de plek van de overtreding mag de bal getrapt worden.
Deze momenten worden altijd vooraf gegaan door een fluitje van de scheidsrechter zodat iedereen weet dat het spel hervat gaat worden.
5: Doelpunt maken,

Gessbal draait om plezier maken met zijn allen maar natuurlijk ook om doelpunten maken met je team. Gessbal wil ervoor zorgen dat er niet hard geschoten word en dus kun je ook alleen doelpunten maken op de Gessbal manier.
Er kan alleen gescoord worden binnen het vak van de licht blauwe lijn incl. de halve cirkel.

- Alle schoten buiten dit vak tellen niet als goal. Dus heeft hard schieten geen enkele zin. En zal de bal uitgenomen worden als een achter bal.
- Gaat de bal buiten het vak via je eigen de goal in dan telt dit als een goal. Dus als je de bal aanraakt en bal gaat in je eigen goal is dit altijd een doelpunt voor je tegenstander waar op het veld dan ook.
- Penalty’s krijg je alleen bij een gelijke stand aan het einde van de wedstrijd. Dan worden er penalty’s genomen tot een team de goal mist en er een winnaar is.
- Penalty word genomen vanaf de eerste gele lijn na de middenlijn.
- Er worden standaard 3 penalty’s genomen per team.
- Bij een gelijke stand gaan we door met de penalty’s tot een team mist.
Hopelijk is alles nu duidelijk hoe Gessbal gespeeld dient te worden. Er zullen er in de loop van de tijd nog regels aangepast of veranderd kunnen worden. Deze zullen dan uiteraard aangepast worden in dit spelregel boekje en gecommuniceerd worden met de leden.
Voor nu heel veel plezier met Gessbal.

Versie 0.5 november 24.